BİLİŞİM SUÇU NEDİR? CEZALARI NELERDİR?
Bilişim suçu, internet ağı ve bilgisayar teknolojileri vasıtasıyla gerçekleştirilen ve yasalar karşısında kişilerin hakkının gasp edilmesi ya da rahatsızlık verilmesi gibi gerekçelerle resmi olarak suç niteliği taşıyan, yasalar tarafından önceden cezalarının belirlendiği suçlardır.
İnternet kullanımının artması ve internetin kendine ait bir ekosistemi meydana getirmesiyle birlikte, iyi yönlü kullanımının yanı sıra internetin kötü yönlü kullanımı da açığa çıkmıştır. Bilişim suçları sadece internet korsanlarını ilgilendiren suçlar değildir. Standart internet kullanıcıları da bir kişinin kişilik haklarına saygı göstermeyerek kolayca ciddi yaptırımları olan bilişim suçları işleyebilmektedir.
Bilişim Suçu Örnekleri
Bilişim suçlarının örneklerini artık internette ve televizyonda defalarca görme şansına sahip oluyoruz. Zira normal yaşantıda işlenen suçların aksine bilişim suçları silinmiyor ve kullanıcıların suç niteliğinde yaptığı her hareket yıllar sonra dahi kolayca gözlemlenebiliyor. Genel olarak bilişim suçlarının örneklerini görmek açısından aşağıda yer almakta olan maddeli örneklere göz atabilirsiniz;
- Sisteme zarar vermek veya veri hırsızlığı yapmak amacıyla virüslerin oluşturulması ve bu virüslerin dağıtılması
- Herhangi bir servisi kullanılamaz hale getirmek için yapılan hizmet dışı bırakma saldırı ve girişimleri
- Kötü amaçlı yazılımlar oluşturmak
- İnternet veya bilişim araçlarını kullanarak dolandırıcılık veya kimlik hırsızlıkları
- Bilgi hırsızlığı
- Kullanıcılara ait kişisel verilerin ele geçirilmesi
- Bilgisayar girdilerinin yetkisiz olarak değiştirilmesi
- Depolanmış haldeki bir verinin yetkisiz olarak silinme işleminin gerçekleştirilmesi veya değiştirilmesi
- Kullanıcılara hakaret, küfür veya müstehcen içerikler göndermek
- Kullanıcılara rahatsızlık vermek
En sık rastlanan ve kolayca işlenebilen fakat ciddi yaptırımlara sahip olan bilişim suçlarıdır.
Bilişim Suçu Cezaları
İşlenen bilişim suçlarının karşılığında verilecek olan cezaların büyük bir bölümü ve istisnai hal dışında kalanlarına karşın uygulanacak cezai yaptırımlar bellidir. Bu cezai yaptırımların bazıları doğrudan hapis cezası olarak uygulanırken bazısı para cezası veya hapsin para cezasına çevrilmesi şeklinde uygulanabilmektedir.
Bilişim suçlarının işlenmesi karşılığında alınacak cezaları görmek isteyen kullanıcılar 237 sayılı Türk Ceza Kanununu inceleyebileceği gibi Türk Ceza Kanunun tamamını inceleyerek de bilişim suçlarıyla ilgili olarak hangi maddelerin yer aldığını görebilirler.
Bilişim suçları, çağımızda teknolojinin gelişmesi ile gündeme gelmiş suçlar olup yaygın olarak işlenen suçlardır ve kapsamı çok geniştir. Soruşturulması ve kovuşturulması re’sen takip edilecek olup zamanaşımı süresi 8 yıldır. Özel düzenlemelerin dışında bilişim suçlarının faili ve mağduru herkes olabilmekte olup suçun faili veya mağduru olduğunuz durumlarda alanında uzman bilişim avukatı ile çalışmanız gerekecektir.