Evlilik Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır ?
Evlilik Sözleşmesi Nedir?
2002 yılında yürürlüğe giren Türk Medeni Kanunu ile birlikte çiftler evlilik sözleşmesi imzalayarak evlendikten sonra kişisel mallarının hangi mal rejimine tabi olacağına dair tercih yapabilmektedirler. Eğer eşler hiçbir tercih yapmamışlarsa evlilikten sonra edinilmiş mallar eşlerin ortak mal varlığıdır. Ancak eşler bu rejime tabi olmak istemezler ve farklı bir anlaşma yapmak isterlerse mal ayrılığı, paylaşımlı mal ayrılığı veya mal ortaklığı gibi mal rejimi tercihi yapabilirler. Kamuoyunda mal rejimine dair yapılan belirttiğimiz sözleşmeler evlilik sözleşmesi olarak bilinmektedir.
Evlilik Sözleşmesi Ne Zamana Kadar Yapılabilir?
Evlilik sözleşmesi evlenmeden önce veya evlendikten sonra yapılabilecektir. Nikah ile birlikte evlilik birliği kurulacağından nikahtan önce yapılmış olması tarafımızca önerilse de nikahtan sonra evlilik birliği içerisinde de evlilik sözleşmesi yapılarak farklı bir mal rejimi tercih edilebilecektir. Ayrıca nikah esnasında nikah memuruna yazılı bir beyan vermek suretiyle de mal rejimi tercihi yapılabilecektir.
Evlilik Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Ülkemizde evlilik sözleşmesi düzenlemek için Noter’e başvurulması gerekmektedir. Noterlikçe tarafların talebine göre bir evlilik sözleşmesi hazırlanacaktır. Ayrıca evlilik sözleşmesi tarafların taleplerine ve müzakerelerine göre avukatlar tarafından da hazırlanabilir ve Noterlikçe onaylanabilir. Noter tarafından düzenlendiği tarihten itibaren hüküm doğurmaya başlayacaktır. Boşanma durumunda evlilik sözleşmesi mal paylaşımını etkileyecektir. Boşanma davalarıyla ilgili yazılarımıza makaleler kısmından ulaşabilirsiniz.